Contact | Sitemap | Route | 

Bonen, het nieuwe voedsel, duurzaam en lekker!

Bonen zijn in 2016 tot voedsel van het jaar gekozen door de Verenigde Naties. Ze zijn gezond, duurzaam en lekker. Geef bonen de plek die ze verdienen op ons bord!


 

Peulvruchten (bruine bonen, linzen, kapucijners, kikkererwten en een keur aan andere variaties) staan momenteel weer flink in de belangstelling. Ondanks een lange traditie van het eten van peulvruchten zijn ze ook een periode in de vergetelheid geraakt. Maar 10 procent van de bevolking eet minstens 8 gram peulvruchten per dag. Dat is jammer, peulvruchten zijn supergezond, lief voor de planeet Aarde en zeker ook heel smakelijk. Ook de variatie in peulvruchten is enorm. Zo is er het Hemelvaartboontje en de prachtige Black Calypso.

  

Duurzame voedselproductie

De treurige reputatie van bonen, erwten en linzen is niet recent. Daar ze een goedkope vleesvervanger zijn, werden bonen geassocieerd met armoede: wie geen vlees betalen kon, at peulvruchten. Ze waren dermate eenvoudig te kweken dat ze ook als veevoer gebruikt werden, wat hun status bepaald niet hielp. Het is echter niet zomaar dat de VN nu erkenning schonk aan peulvruchten. Ze bevatten veel eiwit en vezels en gaan een belangrijke rol spelen in de duurzame voedselproductie van de toekomst. Ze zijn erg voedzaam en bevatten veel mineralen en vitaminen. Voorts zijn peulvruchten duurzaam, omdat ze een zeer lage ecologische footprint hebben, weinig eisen stellen aan de grondsoort, stikstofbindende bacteriƫn aantrekken waardoor ze de kwaliteit van de bodem verbeteren en zich uitstekend lenen als vleesvervanger. Zo helpen peulvruchten bij de vermindering van CO2.

 

Nieuwe Eten

Door al deze goede eigenschappen is de boon zeer geschikt te voorzien in het toekomstige voedingspatroon van de wereldbevolking en zo de gezondheid ook nog te stimuleren. Peulvruchten passen daarom goed bij het 'Nieuwe Eten'. Dat is een menu van minder vlees en minder koolhydraten, maar wel gevarieerd en lekker.

 

 

 

Het jaar van de boon

De Verenigde Naties (United Nations UN) hebben 2016 uitgeroepen tot International Year of Pulses. Doel is door onderzoek en promotie de rol van bonen, erwten en linzen te verstevigen, als gezonde en duurzame bron van eiwitten. Daarnaast kunnen ze als eiwitbron en groene bodemverbeteraar ook nog eens wereldwijd een belangrijke rol spelen in de strijd tegen voedseltekorten. Naast al deze goede eigenschappen zijn bonen ook nog eens erg lekker. Geen wonder dat ze weer helemaal in zijn. Voor meer info, kijk op: de Bruine Bonenbende en zie International Year of Pulses

 

 

 

 

 

 

Bron: Dichterbij half oktober 2016

Tekst: Guus Albrecht

Bron afbeeldingen: website International Year of Pulses.

Bonen, het nieuwe voedsel, duurzaam en lekker!