Warning: call_user_func_array() expects parameter 2 to be array, string given in /var/www/html/core/module.class.php on line 145

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/html/core/module.class.php:145) in /var/www/html/index.php on line 39
Zevende Open Tuinendag Utrecht 2017
 
Zaterdag 1 juli was het weer zover: voor de 7de keer vond de Open Tuinendag Utrecht plaats. MCU-medewerker Guus Albrecht bezocht een aantal tuinen in de Binnenstad.

Voorwoord

Verborgen achter de muren van huizen en gebouwen in de historische Binnenstad waren circa 50 stads- en binnentuinen voor het publiek opengesteld. Het zijn groene oases van rust en veelal verrassende staaltjes van tuinarchitectuur en een keur aan diverse gewassen in alle kleuren, soorten en maten. In een aantal tuinen zijn ook beelden en sculpturen, al dan niet met een oudheidkundige of religieuze connotatie, te bewonderen.

 

De tuinen

Als eerste bezocht ik de grote stadstuin achter het huis van de studentenvereniging SSR-Nu aan de Oude Gracht 32. 

Er zijn zwart-witte tegels in een dambordpatroon, een pergola met rozen en er staan diverse struiken en bomen. Ook zijn er diverse beeldhouwwerken te ontwaren, die er al zo’n 35 jaar staan. Een palmlelie en een oude vlier tegen de achtermuur completeren de tuin.

 

De tweede tuin bevindt zich achter een der huizen die rond 1830 gebouwd zijn, aan de Asch van Wijckskade 27. Die tuin is niet in een keer te overzien een met klimop begroeide muur verdeelt de tuin in twee stukken en is voornamelijk beplant met struiken, die weinig zonlicht benodigen, zoals aucuba’s en hortensia’s. Ook staat er een campsis met oranje-rode trompetbloemen.

 


 

De derde tuin is die achter het Gezondheidscentrum Binnenstad aan de Asch van Wijckskade 28-30. In dit witte gebouw bevond zich in de 19de eeuw het fysiologisch laboratorium van de bekende Utrechtse oogheelkundige Franciscus Cornelis Donders. Achter dit pand ligt een smalle strook grond over de volle lengte van het gebouw. In 2014 is hier een tuin aangelegd. De grote esdoorn en krentenboom zijn bewaard gebleven. De tuin ligt pal aan de Stadsbuitengracht.

 

De nummer vier in deze reeks is een tuin achter het huis aan de Plompetorengracht 22. Het is een ommuurde en besloten binnentuin naar een ontwerp uit 1987 van de bewoner. In de tuin zijn buxushagen, acer, laurierkers en conferancepeer. Onderbegroeiing als varens, en bodembedekkers als mansoor en maagdenpalm zijn er ook. Een fontein en een klein beeld van Bacchus maken de tuin compleet.

 

Tuin nummer 5 was de ecologische tuin achter hostel Strowis aan de Boothstraat 8. Hier veel tuinornamenten als de oude waterput. Er groeien veel inheemse planten en natuurlijke materialen bepalen het beeld van deze tuin. Veel insecten, vogels en amfibieën vinden hier een plaats. Een verticaal tuintje (levende wand of groene muur) is er ook.

 


 

Het huis aan de Plompetorengracht 10 heeft een tuin die een deel is van een oorspronkelijk veel grotere tuin en heeft afwisselende beplanting en er is ook een kruidentuin. Tegen de muur staan bijenkasten.

 

Het zevende object van mijn voetreis door de Binnenstad is het vroegere ‘stadskasteel’ Cranesteijn dat aan de Oude Gracht 53/55 staat. Dit huis stamt uit de 14de eeuw en architect Gerrit Rietveld (1888-1964) hield hier tussen 1931 tot zijn overlijden in 1964 kantoor. De tuin is wat minder formeel dan in Rietveld’s dagen, maar wel weelderig. Het is een echt groene tuin met zicht op de toren van de Jacobikerk.

 

Dan naar de tuin achter Kromme Nieuwe Gracht 86. De tuin ligt ingesloten tussen muren van het verdwenen achterhuis. Hier is hoog opschietend groen tegen de muren te bekijken en fruitbomen groeien hier ook. Bloeiende struiken zorgen voor een intieme sfeer. Er is een beeld van de hemelwachter van Tomasz Vetulani. 

 

Hofpoort 3, tuin achter een huis aan de Trans, aangelegd in de 18de eeuwse tuinstijl. De tuin is door de huidige eigenaar- bewoner zelf aangelegd in de barokke stijl. De 18de eeuwse dichter Hieronymus van Alphen woonde hier. Een kleine vijver met fontein is er te zien. Er is ook een pruimenboom en geschoren buxushagen staan ter weerszijden van het middenpad.

 

Achter de brede empiregevel van huis Nieuwe Gracht 19 gingen in oorsprong twee huizen schuil. De L-vormige tuin heeft een bijzondere achtermuur. Opvallend is de grote zwarte linde die in de zomer voor veel schaduw zorgt.

 

Even buiten de Binnenstad, aan de Maliesingel 28, is in een groot pand het K.F. Hein Fonds gevestigd. De tuin is vrij diep en rechthoekig met een dito vijver met een sculptuur en fontein. Vaste planten en buxushagen bepalen het beeld van deze tuin.

 

Oude Kamp 3 heeft een ommuurde tuin grenzend aan een eeuwen oude smalle steeg, die oorspronkelijk tot aan de Nieuwe Gracht liep. De tuin is in 1992 opnieuw ingericht, waarbij gelet is op vorm, bloeiwijze en kleur van de beplanting. Ook zijn er beelden te bewonderen.

 


 

De Gregoriustuin aan de Nieuwe gracht 20 ligt achter het Gregoriushuis, een klooster uit 1873. De tuin is gemeenschappelijk bezit van de bewoners van een aantal aangrenzende woningen. Er is een lange slingerende vijver, een botanische tuin en een oud kippenhok.

 

Vervolgens bracht ik een bezoek aan de Catharijnetuinen aan de Lange Nieuwstraat 10/12. Het betreft een verzameling tuinen de Hamburgerstraat en de Lange Nieuwstraat en is sinds 1987 deels ingericht met 10 volkstuintjes. Er wordt veel groente verbouwd, maar ook kruiden en sierplanten. Een perzik- en een pruimenboom vind je er ook.

 

Tot slot bezocht ik nog het Abraham Dolehof met zijn 150 jaar oude plataan en een prachtige pergola. Hier is het intiem en je kunt hier in weldadige rust filosoferen over god en de wereld of wat mij betreft over geofictie.

 

Nawoord

Veel moois en interessants is er in de Binnenstadstuinen te zien.

Ook het bezoekend publiek is enigszins divers: veel mensen van middelbare en oudere leeftijd en middelbaar en hoger opgeleid. De wat minder bedeelde mensen en wat minder fijn besnaard, zie je vrijwel niet, helaas.

Het weer was, tegen alle verwachtingen in, toch heel niet zo slecht, dus een ‘ouderwetse’ tuinwandeling in de Binnenstad, net als in voorgaande jaren. Wat mij betreft in 2018 weer.

 

Voor meer info, kijk op: opentuinendagutrecht.nl en je ziet hoe mooi die Binnenstadstuinen zijn.

 

Tekst: Guus Albrecht (MCU) 03-07-2017

 

 

 

Zevende Open Tuinendag Utrecht 2017