Contact | Sitemap | Route | 

Geef auto's in Utrecht minder ruimte op straat

In de 20 grootste steden van ons land krijgen auto's te veel ruimte op straat en delven fietsers en voetgangers het onderspit. Zo blijkt uit een onderzoek van Milieudefensie: ‘Van wie is de stad’. Dit geldt ook voor Utrecht.

Nederland is een echt fietsland. Ondertussen reserveren we wel erg weinig ruimte voor de fietser in onze grootste steden. Ongeveer 12% van de ruimte op straat in de grootste 20 gemeenten die meegenomen werden in het onderzoek wordt voor de fiets gereserveerd. Voor voetgangers is 33% beschikbaar, terwijl auto’s 55% toebedeeld krijgen. “Onze steden slibben steeds verder dicht en nu blijkt dat het meest vervuilende vervoermiddel daar de meeste ruimte bij inneemt”. Aldus Anne Knol, campagneleider mobiliteit van Milieudefensie. “Het is tijd om de ruimte in de stad terug te geven aan de mensen die er wonen in plaats van aan de auto’s die er rijden. Zo kunnen we de stad ook in de toekomst leefbaar en gezond houden”. 

 

Hoe staat uw wijk ervoor? Surf naar www.mijnruimte.nu, vul uw postcode in en bekijk hoe de ruimteverdeling is in uw wijk met het aantal extra parken dat er zou kunnen komen als er meer gefietst en gewandeld zou worden. 

 

Van de 20 grootste gemeenten staat Den Haag op de eerste plek: deze stad presteert het beste als het gaat om toebedeelde ruimte voor fietsers en voetgangers. Voor hen is 53% beschikbaar. Amsterdam krijgt de 2e plek en Utrecht staat op de zesde plaats.

 

Utrecht

Fietsers (12%) en voetgangers (34%) hebben in totaal 46% van de ruimte op straat in Utrecht. Voor auto's is 54% van de ruimte op straat beschikbaar. De auto is dus de baas in Utrecht. 

Voor parkeerplaatsen voor auto's op straat is 11% van de ruimte beschikbaar. In totaal is dat 177 hectare in de stad Utrecht. Dat zijn 354 voetbalvelden. Hoeveel parken zijn dat wel niet? Als er minder parkeerplaatsen zouden zijn, dan heb je meer plek voor een minipark, een speeltuin of buurtmoestuin in de wijk. 

 

In Utrecht gaan veel mensen nog steeds voor de auto als vervoermiddel. Ongeveer 40% van alle vervoerskilometers wordt per auto afgelegd, voor het OV is dit 35%, de fiets 15% en lopen 9%. Als meer mensen in Utrecht voor een duurzaam vervoer kiezen, dan is er minder ruimte nodig voor auto's. Zo bespaar je ruimte en passen er nog 19 extra Julianaparken in de stad. 

 

Petitie

Milieudefensie begon naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek 'Van wie is de Stad?' een petitie. Als we in Nederland willen dat klimaatverandering gestopt wordt en de lucht schoner wordt, moeten we ons anders gaan verplaatsen. Verkeer zorgt voor bijna een kwart van de CO2-uitstoot in Nederland. Bovendien neemt de auto verreweg de meeste ruimte in op de weg en in onze steden. Ruimte die veel eerlijker verdeeld kan worden. 

Mensen die de petitie ondertekenden riepen gemeentes en het Rijk op om in actie te komen zodat: 

 

  • vervoer niet meer vervuilend is
  • er meer ruimte komt voor fietsen en wandelen
  • het openbaar vervoer efficient en voor iedereen bereikbaar is.

De petitie is inmiddels afgelopen.

 

Lees het rapport 'Van wie is de Stad' hier (pdf). 

 
Geef auto's in Utrecht minder ruimte op straat