Contact | Sitemap | Route | 

Duurzame kerstbomen. Huur of adopteer een kerstboom!

Over iets langer dan een maand is het alweer Kerstmis. Op zoek naar een kerstboom? Er zijn duurzame, milieuvriendelijke bomen voor in uw huis(kamer). We hebben wat mogelijkheden voor u op een rijtje gezet.

Voor een oriëntatie op de milieuaspecten van kerstbomen geeft de website van Milieu Centraal advies. Volgens Milieu Centraal is het niet bekend welk type kerstboom de minste milieubelasting oplevert: de echte (natuurlijke) kerstboom of de kunstkerstboom. 

Wel vermindert een lange levensduur van de kerstboom de milieubelasting. 

 

Niet iedereen haalt overigens een kerstboom in huis. Je kan kersttakken voor in je huis gebruiken om te versieren. Of ander materiaal gebruiken. Of helemaal niets doen. Maar kies je voor een kerstboom die tegelijk duurzaam moet zijn, dan zijn er verschillende manieren. 

 

Milieu Centraal geeft de volgende tips: 

 

  1. Huur of adopteer een levende kerstboom. De kerstboom kan na de feestdagen weer ingeleverd worden.
  2. Kies je voor een levende kerstboom (gekocht via een tuincentrum of op een andere wijze verkregen) die je later in de tuin wilt planten, neem dan een boom met grote kluit in een pot en geef veel water.
  3. Bij een kunstkerstboom: kies er eentje die lang meegaat.
  4. Afgedankte (kunst)kerstbomen leveren in de afvalverwerking nauwelijks milieuvervuiling op. Bij verbranding van kerstbomen op straat ontstaat wel luchtvervuiling. Kerstbomen die de gemeente inzamelt gaan naar de Afvalverbrandingsinstallatie (AVI), de versnipperaar of naar de compost. 

Zie voor meer informatie ook dit artikel in de Metro over duurzame, groene kerstbomen. 

 

Volgens Milieucentraal is, als je voor een levende kerstboom kiest, een kerstboom huren of adopteren de milieuvriendelijkste optie. Landelijk is er de website Adopteer een Kerstboom, met locaties o.a. in Amsterdam, Rotterdam, Amersfoort, Baarn en ook in Utrecht en Groenekan waar je een kerstboom kunt adopteren. Een kerstboom huren kan eveneens in het hele land waaronder in Utrecht.   

 

Welke mogelijkheden zijn er in (de buurt van) Utrecht?
Adopteer een Kerstboom 

Het concept is ontwikkeld door Randijk bamboe & Hoveniers in Leusden. De biologisch gekweekte bomen zijn verkrijgbaar bij Tuinderij ‘n Groene Kans in Groenekan en bij dierenweide Nieuw Rotsoord in Utrecht (Rotsoord). Op deze locaties kan een boom uitgezocht worden die na de Kerst op deze plekken weer teruggebracht wordt. Alle bomen zijn biologisch gekweekt. De boom die je adopteert gaat de grond weer in na het terugbrengen om de boom volgend jaar weer te gebruiken. De boom krijgt een kaartje met een nummer zodat je dezelfde boom het jaar erop weer kunt adopteren. Maar je kan ook een nieuwe boom uitzoeken.

 

Zie ook Adopteer een Kerstboom op Facebook

 

Het afhaalpunt in Utrecht is, zoals hierboven aangegeven, Nieuw Rotsoord. Een boom tot 100 cm kost 34 euro; een boom tot 125 cm 39 euro en een boom tot 150 cm 44 euro. Dit is inclusief 10 euro borg, die u terugkrijgt bij het inleveren van de boom. 

 

Praktische info:

Bestellen: via deze link.

Ophalen:  Op zaterdag 9 december vindt de uitgifte van de bomen plaats. 

Achternamen beginnend met de letters A t/m M van 10.00-13.00 uur en achternamen beginnend met de letters N t/m Z van 13.00-16.00 uur. 

Inleveren: Zaterdag 6 januari 2018 dienen ze te worden teruggebracht.

 

Huur een Kerstboom

Een andere mogelijkheid in Utrecht is om een kerstboom te huren. Dit kan via HuureenKerstboom. Je kan tot en met 4 december online een kerstboom bestellen. 

 

  1. Bestel via de site een kerstboom.
  2. Haal hem op in het Griftpark.
  3. Versier de boom, geef hem water.
  4. Breng de kerstboom na drie weken terug.
  5. De boom wordt herplant. De overlevingskans is meer dan 90%.

De prijs van een huurboom is 27,50 euro. Inclusief 5 euro borg. 

 

 

Praktische info: 

Bestellen:  19 november t/m 10 december 2017

Ophalen:   zaterdag 16 december 2017 van 10.00 - 14.00 uur

Inleveren: zaterdag 6 januari 2018 van 10.00 - 12.00 uur

 

 

 

 

Bron afbeeldingen: via Tuinderij 'n Groene Kans en via de Facebookpagina van adopteer een kerstboom

 
Duurzame kerstbomen. Huur of adopteer een kerstboom!