Contact | Sitemap | Route | 

Info over de gemeenteraadsverkiezingen Utrecht met een Duurzaam Stemadvies

Op zoek naar informatie over de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht? Een verkiezingsdebat bijwonen? Of uw politieke voorkeur testen? Dan vindt u hier een overzicht van enkele websites en kieswijzers. En een Duurzaam Stemadvies.

Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018: informatie

Op woensdag 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Wilt u meer weten over de standpunten van politieke partijen in de gemeente Utrecht, dan is er al veel informatie te vinden. U kunt daarvoor natuurlijk allereerst terecht op de websites van de politieke partijen die meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in de stad. Er zijn daarnaast - net als tijdens de Tweede Kamerverkiezingen - stemwijzers ontwikkeld waar op basis van een aantal stellingen een politieke voorkeur aangegeven wordt. Niet voor alle gemeenten is er overigens een stemadvies te vinden. Wat de gemeente Utrecht betreft kunt u terecht bij achtereenvolgens De stemwijzer; de MijnStem Stemwijzer; Kieskompas en de Kieswijzer die ontwikkeld is door het Algemeen Dagblad. 

 

Voorts is er procedureel en inhoudelijk van alles te vinden over de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht: 

  • UKiest van RTV Utrecht. De link leidt u naar allerlei nieuws en informatie dat met de verkiezingen in de gemeente Utrecht te maken heeft. 
  • Informatie op de website van de gemeente Utrecht met o.a. een link op welke kandidaten gestemd kan worden. 
  • Kennis maken met een aantal kandidaten op het gebied van duurzaamheid: via de website van de Natuur- en Milieufederatie Utrecht. U vindt op de site ook een samenvatting van het Groene Verkiezingsdebat van 20 februari j.l. 
  • DUIC heeft een dossier aangelegd voor de gemeenteraadsverkiezingen met deelnemers, standpunten van een aantal partijen op het gebied van groen, woningbouw, stadsparken, Amelisweerd en de verbreding A27 en ander nieuws. 
  • Op de website van het AD/UN vindt u ook een heel dossier over de verkiezingen. Daarnaast kunt u diverse podcasts afluisteren: #UtrechtKiest. Tevens kon u er een lijst van verkiezingsdebatten vinden: met onderwerp, datum en locatie. Het slotdebat: het Utrechtse lijsttrekkersdebat 2030, was op 19 maart in TivoliVredenburg. 

Voor milieubewuste kiezers die graag op een duurzame partij willen stemmen is er ook een 'hulpmiddel': de Klimaatwijzer Utrecht. 

 

 


Groen en Duurzaam Utrecht (ontwerp: Marike Stokker) 

 

 

Klimaatwijzer Utrecht 

De Klimaatwijzer Utrecht is ontwikkeld door burgerinitiatief Utrecht Klimaatneutraal 2030. Deze groep burgers zet zich in voor het realiseren van een klimaatneutrale gemeente. De Klimaatwijzer beoordeelt 13 partijprogramma's (in totaal doen 16 partijen mee met de verkiezingen in Utrecht) op 15 thema's op het gebied van duurzame woningen en gebouwen, mobiliteit, afval, schone lucht, groen in de stad en het afvoeren van regenwater.

 

De initiatiefnemers vinden dat er juist in gemeenten veel moet gebeuren op het gebied van duurzaamheid. Zodat we minder bijdragen aan klimaatverandering en beter bestand zijn tegen de gevolgen ervan, zoals warmere zomers en meer regen", aldus Ronnie Lauxen uit Utrecht, een van de initiatiefnemers. 

 

Voor het beoordelen van de verschillende partijprogramma's hebben de initiatiefnemers bij 15 thema's een scoringsformulier gebruikt.Voor elk thema zijn vragen geformuleerd. Op elk thema kon een partij groen, oranje of rood scoren. Waarbij een groene score het gunstigst is voor wat betreft de milieumaatregelen die een partij wil nemen. De volledige vragenlijst vindt u hier.

 

De Klimaatwijzer Utrecht laat zien dat vrijwel alle partijen in meer of mindere mate maatregelen willen nemen voor een duurzamer en groener Utrecht. 

 


Afbeelding: Screenshot van een gedeelte van de Klimaatkieswijzer Utrecht

 

 

Door met uw muis een bolletje aan te wijzen op de Klimaatwijzer, leest u een toelichting bij de beoordeling. De makers van de Klimaatwijzer Utrecht adviseren iedereen die gebruik maakt van de klimaatkieswijzer "om de toelichtingen goed te lezen en alvorens te gaan stemmen ook het hele verkiezingsprogramma van de partij waar je op wilt stemmen door te nemen". Voorts erkennen ze dat er natuurlijk ook andere onderwerpen zijn die een rol spelen bij een stemkeuze. Voor milieubewuste kiezers is de Klimaatwijzer Utrecht in ieder geval een handig hulpmiddel. 

 

 

Info over de gemeenteraadsverkiezingen Utrecht met een Duurzaam Stemadvies