Contact | Sitemap | Route | 

22 april World Earth Day: zaaien voor bijen!

De internationale jaarlijkse feestdag ‘Dag van de Aarde’ bestaat sinds 1970. Wereldwijd worden op 22 april dan tal van activiteiten georganiseerd. Doe mee met de Zaaidag voor bijen en vlinders, of ga Guerrilla Gardenen!

Op de Dag van de Aarde wordt op een positieve manier aandacht gevraagd voor de problemen op het gebied van milieu, klimaat, klimaatverandering en natuur. Deze internationale dag draait om respect voor onze kostbare Aarde en wordt elk jaar op 22 april gevierd. Op de internationale website earthday.org lezen we: ‘it is a day of political action and civic participation. People march, sign petitions, meet with their elected officials, plant trees, clean up their towns and roads. Corporations and governments use it to make pledges and announce sustainability measures’.

 

Earth Day Network, de organisatie die de Dag van de Aarde organiseert, heeft bekend gemaakt dat het thema dit jaar - 22 april 2018 - is de plastic vervuiling te stoppen: ‘End Plastic Pollution’. Het gaat, naast het tot stand brengen van wereldwijde wetgeving, ook om het bewust maken van miljoenen mensen over de gevolgen van het massale gebruik van plastic en het plastic afval dat daarmee gepaard gaat. Niet alleen de plastic vervuiling (plastic overal als afval op straat, in parken, bossen etc. en in het water, dat maar langzaam verteert. Denk ook aan de plasticsoup in onze oceanen). Plastic heeft ook negatieve effecten op de gezondheid van mens en dier. Zie de website van Earthday.org voor meer informatie over deze speciale Wereld Aarde Dag. Wilt u veel meer weten over plastic afval en de gevolgen, zie de website van de Plastic Soup Foundation.  

 

In veel landen worden er tal van activiteiten georganiseerd op of rond 22 april 2018. In Nederland zijn er ook diverse evenementen, verspreid over het land. 

Zie Dag Van de Aarde voor een aantal activiteiten. 

 

Twee landelijke activiteiten springen er uit:

 

Guerrilla Gardeners Weekend 

Guerrilla Gardeners Netherlands houdt in het weekend van de Dag van de Aarde het Guerrilla Gardeners Weekend. Het weekend om tuinen in je buurt aan te leggen! Heb je een verwaarloosd plantsoen in de buurt? Of een plantenbak die leeg blijft? Doe er zelf iets aan!

Sluit je aan bij de Guerrilla Gardeners. Zie de website van guerrillagardeners voor meer informatie.  

 


Poster (screenshot)van de Landelijke Zaaidag voor Bijen en Vlinders, te downloaden via bijenlint.nl

 

 

Landelijke Zaaidag voor Bijen en Vlinders

Pim Lemmers van de Stichting Bijenvrienden en de Bijenstichting hebben voor het vierde jaar deze Zaaidag geïntroduceerd. Particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters worden opgeroepen om bloemstroken aan te leggen zodat er een groot bloemenlint voor bijen ontstaat. Bijen en andere insecten worden zo geholpen om aan hun voedsel te komen. Een belangrijke actie want insecten, met name bijen en vlinders, worden flink bedreigd. Terwijl ze een belangrijke rol spelen op aarde.

Op de webshop van bijenlint.nl kunt u bloemenzaad bestellen. Als u het bloemenzaad zelf elders gaat kopen let er dan op dat de bloemen voedsel zijn voor bijen: bij voorkeur enkelbloemige typen. Daarnaast is het belangrijk dat de zaden/planten niet met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld. Bij voorkeur biologische teelt! 

De organisatoren vinden het leuk als zichtbaar wordt voor iedereen waar er in ons land allemaal gezaaid wordt! U kunt dit kenbaar maken door dit formulier in te vullen. 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding jongetje en de wereldbol: 'Atlas, it's time for your bath'. Bron: FlickR, by WoodleyWonderWorks. CC: Some Rights Reserved.

22 april World Earth Day: zaaien voor bijen!