Contact | Sitemap | Route | 

Statiegeldalliantie: ook statiegeld op kleine flesjes en blikjes

Meer dan 200 organisaties uit Nederland en België werken samen om de Nederlandse en Belgische regering te vragen statiegeld te heffen op verpakkingsproducten zoals (kleine) PET-flessen en blikjes.

Milieucentrum Utrecht sloot zich meteen bij de Alliantie aan. Maandag 27 november bracht de Statiegeldalliantie een persbericht uit. Dit werd meteen landelijk nieuws. Van een voorpagina-artikel in het dagblad Trouw, tot aandacht in het NOS-journaal van 18.00 uur en 20.00 uur. Ook andere media berichtten erover. 

Het NOS-journaal van 20.00 uur over het item (in clip vanaf 12:40): 

 

Zwerfafval is een groeiend probleem en om het aan te pakken moet er ook op alle drankflesjes en blikjes statiegeld worden geheven. 

 

Recycling Netwerk Benelux, een milieuorganisatie die zich in Nederland en België inzet voor een beter milieu door goede zorg voor afval en grondstoffen, nam het initiatief tot oprichting van de Statiegeldalliantie.

 

Jaarlijks komen in Nederland 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes op straat of in de vuilnisbak terecht. Er is berekend dat door het heffen van statiegeld op flesjes en blikjes het zwerfafval met 70 tot 90% zou afnemen. Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de Belgen (66%) en driekwart van de Nederlanders voorstander zijn van statiegeld op plastic flessen en blikjes.

 

 

 

De Statiegeldalliantie vraagt de Nederlandse regering om statiegeld te heffen op alle kleine PET-flessen en blikjes. Aan de regeringen van de Belgische gewesten Vlaanderen, Brussel en Wallonië het verzoek om het statiegeldsysteem in te voeren voor blikjes en grote en kleine plastic flessen in 2018. Statiegeld beweegt mensen ertoe om hun lege flesjes en blikjes terug in te leveren. Daardoor is er minder zwerfafval en plasticsoep, minder dierenleed, minder opruimkosten voor lokale overheden en betere recycling van waardevolle materialen. 

 

De partners van de Statiegeldalliantie willen:

  • Een structurele oplossing voor de vervuiling van straten, bermen, stranden en zeeën door plastic flessen en blikjes;
  • Een eerlijke oplossing voor zwerfafval door de kosten ervan weg te halen bij de burgers en lokale overheden en het verpakkende bedrijfsleven ervoor verantwoordelijk te maken.
  • Een echt duurzaam, circulair model voor het beheer van grondstoffen.

De alliantie doet daarnaast een oproep aan alle sportclubs, scholen, bedrijven, burgerinitiatieven, gemeenten, milieuorganisaties en andere organisaties die ook voor statiegeld zijn, om zich aan te sluiten. Zie statiegeldalliantie.org. Met een paar muisklikken kan je je aanmelden!

 

Ook Milieucentrum Utrecht (MCU) behoort tot de meer dan 200 organisaties van de Statiegeldalliantie. 

 

Milieucentrum Utrecht: 

 

Statiegeld op plastic flessen en blikjes levert veel winst voor het milieu tegen lage kosten. Utrechts heeft een laag scheidingspercentage ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Statiegeld helpt ons voor een groot deel af van het straatvuil en zwerfafval in de natuur, zodat ook Utrecht een schonere stad wordt.

 

Partner Plastic Soup Foundation: 

 

We zijn verslaafd aan plastic. Als we niks doen bevat onze oceaan in 2050 meer plastic dan vis. Statiegeld is een bewezen effectief middel om veel in het milieu voorkomende afvalitems, zoals blikjes en plastic flesjes, bij de bron aan te pakken. Daarom is Plastic Soup Foundation voorstander van de statiegelduitbreiding.

 

Een selectie van de partners van de Statiegeldalliantie:

 

033zwerfafvalzat

Arbeid&Milieu

Bond Beter Leefmilieu

Conscious Crew

De Gezonde Stad

De Groene Zaak

De Nieuwe Graanschuur

Gemeente Weert

GoedeWaar

KRNWTR

KVLV Vrouwen met Vaart

Limburg.net

Milieucentrum Utrecht

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Surfer

Proper Strand Lopers

Recycling Netwerk Benelux

Rotterdams Milieucentrum

Stichting de Noordzee

Test Aankoop

Zwerfinator

 

Voor een volledig overzicht klik hier. De gemeente Utrecht heeft zich o.a. ook aangesloten! Zie ook dit nieuwsbericht van 12 december 2017. En dit persbericht van 10 januari 2018. Voor het overzicht van het aantal partners die zich hebben aangesloten per 8 februari 2018 klik hier. Meer dan 200 inmiddels!

 

Afbeelding: Alle logo's van de partners Statiegeldalliantie (screenshot statiegeldalliantie.org)

 

 

Statiegeldalliantie: ook statiegeld op kleine flesjes en blikjes