Contact | Sitemap | Route | 

Adopteer een boom in Amelisweerd

29 MAART 2018
Adopteer een bedreigde boom in Amelisweerd en laat zien dat je tegen de verbreding van de A27 bent.

Op zondag 25 maart werd de campagne ‘Berscherm het Bos’ afgetrapt in Amelisweerd. Het gaat om het zogenaamde Markiezenbos, dat tegen de A27 aanligt en vlakbij de ingang van Nieuw Amelisweerd gelegen is. Dit bos wordt bedreigd door de verbreding van de A27. 800 bomen dreigen gekapt te gaan worden! Met alle gevolgen van dien! Door een boom – of meerdere bomen – te adopteren laat je zien dat de bomen en daarmee het bos je aan het hart gaan. 

 

De leden van het Campagneteam zijn: Marijke van Zoelen, Eva Bullens, Cees van den Brink en Floor van der Hout. Bescherm het Bos is een campagne ter ondersteuning van de activiteiten van de Kerngroep Ring Utrecht (KRU), die zich verzet tegen het plan voor de verbreding van de A27. Kijk voor meer info over de KRU en de redenen voor verzet op snelwegen-utrecht.nl.

 

Is de wegverbreding van de A27 een gelopen race? Eva Bullens en Cees van den Brink menen van niet. ‘Er loopt nog een beroep bij de Raad van State. Daarbij moet op het onderdeel stikstofuitstoot eerst nog een uitspraak van het Europese Hof komen. Rijkswaterstaat heeft nog geen opdracht gegeven. Dus hoe meer mensen laten weten dat ze dit plan niet accepteren, hoe beter het is’. Tussen de 800 bomen die gekapt gaan worden als de verbreding bij Amelisweerd door gaat bevinden zich prachtige zomereiken van meer dan 150 jaar oud en diverse beuken van meer dan 100 jaar oud. Op de site van Bescherm het bos staan 500 bomen met de prijs van de adoptie van de boom. Middels deze actie willen ze de publieke opinie mobiliseren. Eva Bullens en Cees van den Brink zien het liefste dat groepen mensen samen een boom adopteren. Dan staan achter elke boom wel 10 mensen. En werkt de actie als een olievlek. Je kan bijvoorbeeld een crowdfundingsdiner organiseren, dat is een leuke manier om steeds meer mensen bij de discussie over de A27 te betrekken.

 

Zie voor de te adopteren bomen de site beschermhetbos.nl. Met de opbrengst van de geadopteerde bomen zal het campagneteam verder actievoeren en alternatieven voor mobiliteit in de regio zichtbaar maken. Ook zullen er activiteiten georganiseerd worden zoals meetings, filmavonden, muziek en excursies in Amelisweerd.  
 
 

 
Doe mee en adopteer een boom! Op de website van beschermhetbos kan je een keuze maken uit circa 500 te beschermen bomen. Er zijn er al een paar uitverkocht!
 

 
 
De eerste adoptanten van een boom of meerdere bomen zijn:

Hanneke van Eijken - Stadsdichtersgilde Utrecht; Jos Kloppenborg – Vrienden van Amelisweerd; Judith Scherrenberg – Buurtschap Amelisweerd-Rhijnauwen; Pepijn Zwanenberg – GroenLinks Utrecht; Mieke Baldé – namens de ondernemers op de landgoederen; Maarten van Heuven – Partij voor de Dieren Utrecht; Peter Polder & Yvonne Timmermans – GroenFront!; Sterre Westenbrink en Saree Geurts – Studentenvereniging STORM; Zita Veugen en Carmen Heijligers - Green Office Hogeschool Utrecht en Vincent Bijlo – cabaretier, columnist.

 

 

Adopteer een boom in Amelisweerd