Contact | Sitemap | Route | 

Hi-tech geeft boost aan verduurzaming foodsector

Huub Sweerts bezocht maandagavond 7 mei 2018 een Tegenlicht Meetup in de Bibliotheek van Utrecht over groene voedselpioniers. Over aquaponics, nieuw ‘ontworpen’ komkommerplanten, voedselbos en The Green House!
_
 
Tegenlicht van de VPRO is een van mijn favoriete programma’s. De Centrale Bibliotheek Utrecht organiseert regelmatig de avond na de uitzending een Tegenlicht Meetup. Ik bezocht de bijeenkomst van 7 mei die over het onderwerp groene voedselpioniers ging. Het programma begon met een integrale herhaling van de uitzending, waarna er vier presentaties volgden en het publiek vragen kon stellen.
 

Innovatie Agrofood: ontwerpen komkommerplant

 
De opening was voor Janny van der Heijden, projectmanager van de Provincie Noord-Brabant. Zij behandelde de crossover tussen agrofood en hi-tech. Leuk vond ik vooral het voorbeeld van het probleem van de robot die komkommers moest oogsten. Hij kon geen onderscheid maken tussen komkommers en bladeren. De oplossing bleek te vinden in het ‘ontwerpen’ van een komkommerplant met bladeren die naar boven in plaats van naar beneden groeien zodat de komkommers goed zichtbaar werden voor de robot.
 

Voedselbos Ketelbroek

 
De tweede spreker, Wouter van Eck, is eigenaar van voedselbos Ketelbroek. Hij had een interessant verhaal over het opzetten van een polycultuur en de uitdagingen die dat met zich meebrengt. Wouter vertelde dat er nog geen beleid bestaat voor de combinatie van natuurbos en het verbouwen van voedsel. Zijn presentatie was humoristisch door zijn woordgebruik zoals ‘vereetbariseren’, het linken van hoge bomen in het bos aan vertical farming en een anekdote over terecht vergeten groenten.
 

Aquaponics: groente en vis tegelijk kweken

 
Joachim Bongers uit Deventer kweekt zijn eigen groente en vis in één systeem: Aquaponics. Op zijn site eigentuininhuis.nl staat een animatie met uitleg. Ooit is hij begonnen met het bouwen van een eerste versie met afval van glasvezelkabels. Inmiddels staat hij regelmatig op evenementen en geeft hij cursussen en voorlichting. Daarnaast heeft hij plannen om zijn systeem in te zetten om kaviaar te gaan produceren.
 

The Green House

 
Nina Sickenga en Corine Holtmaat lichtten het concept achter The Green House toe, dat sinds 10 april is geopend aan de Croeselaan in Utrecht. The Green House combineert een restaurant met HRBS (Hydroponic Rotational Botanic Service)*, een groenten- en kruidenkas op het dak. De transportkosten zijn hierdoor dus laag. Het concept draagt verder bij aan duurzaamheid door zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken zodat afvalstoffen worden verminderd. Daarnaast hebben ze een stekkerloze keuken, mede mogelijk gemaakt door het gebruik van zonnepanelen. Ten slotte bieden ze seizoensgebonden producten aan. Genoeg reden om ze binnenkort eens te bezoeken.
 
Op de Facebookpagina van Tegenlicht Meetup Utrecht en de site van de Bibliotheek Utrecht vind je meer info over de gasten en onderwerpen. Zie ook de website van VPRO Tegenlicht over Groene Voedselpioniers. Zie ook Tegenlicht030 op Twitter en het verslag op Twitter van Tegenlicht030.
 
 

De uitzending van VPRO Tegenlicht over Groene Voedselpioniers 

 

 
 
 
 
(*) HRBS staat voor Hydroponic Rotational Botanic Service. Het is de afgelopen jaren ontwikkeld vanuit de ‘Rooffood’ innovatie van Rooflife/GrownDownTown. HRBS is een servicemodel dat verse kruiden en gewassen levert tot in de keuken. Het proces van HRBS is gebouwd naar een ontwerp filosofie waar circulariteit, eenvoud en modulariteit centraal staan. Hierdoor wordt het mogelijk voor iedereen om verse gewassen met gemak en met een goed gevoel dagelijks te gebruiken. 
 
Hi-tech geeft boost aan verduurzaming foodsector