Contact | Sitemap | Route | 

Utrecht heeft een ecologische trap: de Vanishing staircase

Op 16 november 2018 is de ecologische verdwijnende trap feestelijk geopend door wethouder Anke Klein.


 

De trap is een kunstproject en is uitgevoerd in het kader van de vergroening van de singel. Het is nu nog een stenen trap maar het is de bedoeling dat de trap begroeid gaat worden. Birthe Leemeijer is de bedenkster van het kunstwerk. ‘Het kunstwerk dient zich aan als een eigentijdse folly in het 19e-eeuwse park’. Het is een ‘omgevallen trap’: het is dan ook niet zo gemakkelijk om op de trap te lopen. Het is de bedoeling dat mensen, planten en dieren op hun eigen manier de trap in bezit nemen. 

De treden lopen vanaf het Centraal Museum door het plantsoen naar het water van de singel. In de voegen tussen de treden zitten duizend plantjes (twintig verschillende soorten). Daarnaast is er zaad van nog eens 44 soorten planten gestrooid.

 

Voor het vergroenen van het Zocherpark is een aantal jaren geleden een bewonersinitiatief opgericht: ‘Vergroening Singel’. Door het singelgebied te vergroenen wil het bewonersinitiatief meer biodiversiteit in dit gebied krijgen. Bovendien wordt het gebied aantrekkelijker door de plannen.

 

In 2016 zijn al diverse maatregelen genomen in het singelgebied: er zijn drijvende vegetatie-eilanden aangelegd, onderlangs de Maliesingel ligt een natuurvriendelijke oever en op een aantal ‘luwe’ plekken onder water bevinden zich wilgentenen bollen met drijfbladplanten. Aan de kant van de singel is ook het een en ander gebeurd aan vergroeningsmaatregelen. Zo is bij de Stadsschouwburg een extra bloemrijke kant gekomen.

 

Voor een verslag - met filmpje! - van de opening van deze verdwijnende ecologische trap zie het AD/UN

 

 

 

Utrecht heeft een ecologische trap: de Vanishing staircase