Contact | Sitemap | Route | 

Vliegbasis Soesterberg

Naar Schiphol voor een vakantie, wat zijn de alternatieven? Als je van vliegen houdt lees meer.

Veel mensen kiezen ervoor om niet teveel met het vliegtuig te gaan, vanwege de uitstoot van broeikasdeeltjes. Ik ga zelf liever niet vliegen om met vakantie te gaan. En zoek andere manieren om een leuke vakantie te vieren. In Nederland zijn gelukkig véél mooie natuurgebieden. Wandelen in Zuid-Limburg was de afgelopen jaren mijn favoriet: de heuvels en het Limburgse taaltje geven mij absoluut een vakantiegevoel!

 

Dichterbij huis is er ook wel iets moois te ontdekken. Ik krijg de tip: ga eens kijken op de voormalige vliegbasis in Soesterberg. Dus ik ernaartoe op mijn fiets. Eerst langs de Vogelbescherming in Zeist voor een mooi boek. 

 

In eerste instantie viel het me een beetje tegen. Ik had namelijk gehoord dat de natuur enorm is terug gekomen op het voormalige vliegveld, maar ik zag vooral veel hangars en andere gebouwtjes over de militaire geschiedenis. Ook is er een groot Museum over de luchtvaart geschiedenis; het Nationaal militair Museum. Wanneer je veel interesse hebt in vliegtuigen is dit vast zeer de moeite waard.

 

Vervreemdend was de ervaring om over een landingsbaan te fietsen, met tientallen meters breed asfalt en weinig strepen erop. Het voelde een beetje alsof ik in de ruimte fietste. Een mountainbiker haalt me in. Vooral mountainbikers zie je hier, vanwege het hoogteverschil op veel plaatsen.

 

Heel mooi en bijzonder: vanaf die landingsbaan zie je veldleeuweriken vliegen. Ze hangen in de lucht en hebben een prachtige melodie. Daar genoot ik van. Dit was begin maart, helaas is deze landingsbaan gesloten van half maart tot half augustus. In deze periode broeden de vogels en hebben ze rust nodig. Vanaf de omliggende paden is de veldleeuwerik wel te zien en vooral te horen.

 

Veel van de bijzondere planten en diersoorten in het Park Vliegbasis Soesterberg heb ik niet gezien en mijn tip is om mee te gaan met een natuurexcursie met de boswachter. De informatie daarover staat op de site van het Utrechts Landschap.

 


(klik op de afbeelding om naar de pagina Park Vliegbasis Soesterberg te gaan, van het Utrechts Landschap) 

 

 

Naast het vliegveld ligt nog een mooi natuurgebied, namelijk landgoed de Palz. Ook hier zijn overblijfselen van de voormalige bewoners te zien, zoals een doolhof. Het is er heuvelachtig doordat er vroeger een zandafgraving was. Ook hier is veel diverse natuur en vooral plantensoorten die het goed doen op armere grond. Onder andere door het grazen van schapen wordt dit zo in stand gehouden.  

 

Meer over Park Vliegbasis Soesterberg lees je hier.

 

Info van Utrechts Landschap over de Palz kijk hier

 

 

 

 

Tekst Anneke Gerkema

 

 

 

Foto: Utrechts Landschap, zandafgraving Landgoed de Palz.  

 
Vliegbasis Soesterberg